A weboldal jelenleg feltöltés alatt áll, rendeléseket nem fogad. Teljes készletünkből a "Rendelés itt" bannerra ( ← balra) kattintva tud vásárolni.

VÁSZON MÉTERÁRU

Az árukategória összes terméke itt érhető el: https://www.textilpont.hu/vaszon
 • Pamutvásznak:

  A pamut ma is az egyik legfontosabb textilnyersanyag, amit elsősorban kiváló tulajdonságainak köszönhet. A pamutszál anyagának mintegy 96%-a cellulóz. 120 °C-ig bírja a hőt, ekkor sárgulni kezd. 150 °C-on meggyullad, és élénk lánggal, jellegzetes szagot árasztva ég. A savak oldják, a lúgoktól megduzzad és csavarulatai kisimulnak, így fényesebbé válik (ezen alapul egy nemesítő eljárása, az ún. mercerezés). A szerves oldószerek nem károsítják. Igen sok vizet (száraz súlyának kb. 25%-át) tud megkötni, ezért nehezen szárad. Nedvesen megduzzad, szálai rövidülnek – mosáskor ezét zsugorodnak, „mennek össze” a pamutáruk. Terhelés alatt megnyúlik, a szakadásig ez a nyúlás 6–10%-ot érhet el. A napfény sárgítja. Jó elektromos szigetelő, de elektrosztatikus feltöltődésre nem hajlamos. Kiválóan színezhető és fehéríthető. Lakástextíliának, bútorhuzatnak, függönynek, dekorációs anyagnak, falvédőnek és szövéstől függően  ruházati célra használható.
 • Pa-pe vásznak:

  Jó elektromos- és hőszigetelő képességekkel rendelkező, hőre lágyuló műanyag. Molekulái rendkívül hosszú (akár több ezer atomból álló) ún. polimerláncot alkotnak, melyek egymásba gabalyodva adják az anyag szerkezetét. Bizonyos típusait szálas anyagként felhasználják a textiliparban textilek, függönyanyagok, fonalak, kötelek, gyártására. Gyakoriak a pamut-poliészter alapú ún. kevert szálas textíliák.
 • UV álló vásznak:

  Kültéri impregnált, illetve teflonos, srtapabíró vásznak, amelyek a szélsőséges időjárásnak és az erős ultraviola napsugárzásnak is ellenállnak. Anyaguk Dralon (akrilszál) vagy 100% poliészter.
 • Viaszos vásznak:
  A hagyományos technológiával készült, mártott viaszosvászon manapság már nem fellelhető termék. A lemosható asztalterítő napjainkban túlnyomórészt a következő módon készül:  Nemszövött textíliából készült alapanyagot laminálnak PVC fóliával, így egy vízhatlan bevonatú terítőanyagot kapunk. Óvodáknak, iskoláknak, háztartásoknak kültéri használatra is ajánlható. Mintás és egyszínű változatban egyaránt gyártják.